Eu pariez pe Blaga

aprilie 13, 2008 at 9:21 pm 2 comentarii

As putea sa sterg linistit postul anterior despre competitia pentru primaria Bucurestiului. Intrarea in cursa a lui Cristian Diaconescu in locul lui Mitrea a facut, din fericire, ca lamentatiile mele sa-si mai piarda din temeiuri.

O spun fara nicio ipocrizie: Cristian Diaconescu nu imi pare doar un om care stie sa-si ingrijeasca imaginea, ci un adevarat om politic de stil european, la fel cum il consider pe Liviu Negoita un model pentru orice primar din Romania. Nu mi-e rusine sa fiu de acord macar o data cu Mircea Geoana atunci cand spune ca Diaconescu emana onestitate si integritate. Daca vad pe cineva conducand un partid de stanga modern in Romania, atunci ar trebui sa semene cu Cristi Diaconescu.

Sunt totusi convins ca Vasile Blaga va castiga primaria. Iata si argumentele mele.

1. Acum numai jumatate de an, PD si PLD au obtinut impreuna un scor de aproape 60% la alegerile europarlamentare. Daca intr-adevar administratia Videanu i-a adus la exasperare pe bucuresteni, ar fi trebuit ca asta sa se vada, macar partial, si intr-o sanctiune la votul din noiembrie. Imi vine greu sa cred ca oamenii care au votat atunci pentru cele doua partide se vor comporta radical diferit la votul din iunie.

2. Atuul Negoita. Beneficiile pe care i le va aduce lui Blaga tandemul cu Liviu Negoita vor fi incomparabil mai mari decat eventualele dezavantaje presupuse de rolul de continuator al lui Videanu. Negoita va castiga, probabil, cu o majoritate zdrobitoare un nou mandat la sectorul 3, iar voturile pentru el e de asteptat sa se contabilizeze si in contul lui Blaga. De asemenea, un slogan de campanie „Sa facem tot Bucurestiul ca sectorul 3” va suna mult mai atragator pentru locuitorii din Berceni sau Rahova decat obositorul „Sa terminam cu borduriada”.

3. Candidatul Blaga are destule minusuri: discursul nu i se leaga, are o imagine de om al sistemului, trecut prin multe (fesenist, sef de vama, o avere surprinzatoare pentru un om care a lucrat numai la stat). Insa se poate lauda, pe buna dreptate, cu prestatia ca ministru de Interne. De altfel, in 2005-2006, a fost in permanenta in fruntea topurilor de incredere la nivelul guvernului, alaturi de Monica Macovei si Mihai-Razvan Ungureanu. Nu vad cum s-ar fi putut evapora capitalul lui de credibilitate intr-un an in care a facut opozitie, iar partidul lui a castigat un rand de alegeri.

4. Lucrurile au inceput sa se miste in Bucuresti. Tuturor celor care se plang de calvarul santierelor din Bucuresti, le sugerez un exercitiu de memorie: sa isi aminteasca cum aratau marile bulevarde din capitala acum patru-cinci ani si sa se uite cum arata acum strazi ca Mosilor, Grigorescu sau Drumul Taberei. Bucurestiul are inca multe probleme, greu de rezolvat: traficul, subdezvoltarea metroului si a retelei de transport in comun, lipsa unui control strict in constructiile private si civile etc. Dar trebuie sa fii de rea-credinta pentru a nu observa schimbarile in bine din oras din ultimii ani. In unele zone, cum ar fi inevitabilul sector 3, diferenta e ca de la cer la pamant. In conditiile astea, ma astept ca bucurestenii sa voteze pentru continuarea proiectelor si santierelor lui Videanu.

Entry filed under: Politică. Tags: .

Insuportabila uşurătate a campaniei pentru Bucureşti Mitul Oprescu

2 comentarii Add your own

Lasă un comentariu

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

aprilie 2008
L M M J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Most Recent Posts